Bor med HIV

Diagnos: HIV-positiv

innehåll:

– Du är okej

– Du har en framtid

– Hur det här häftet kan hjälpa dig

 

Du har just upptäckt att du är smittad med hiv? Kanske bestämde du dig för att köpa ett snabbt HIV-test och det var positivt eller du har redan doktorns bekräftelse. Ett positivt HIV-hemtest bör definitivt bekräftas av en läkare. Förmodligen vill du nu veta hur det går och vilka möjligheter du har. Att läsa denna broschyr är en bra start på din livslånga väg att lära dig hur du hanterar hiv.

Du är okej..
Först och främst är du okej. Detta är inte slutet på ditt liv och du kommer inte att dö snart. Du behöver inte helt säga till någon att du är HIV-positiv, särskilt inte om du har resultatet av ett snabbt HIV-test. Och viktigast av allt, du behöver inte låtsas att allt är detsamma som alltid. Eftersom ingenting är mer nu än någonsin. Kom ihåg: ditt liv är inte över nu. Du har hela tiden i världen att lära dig att hantera den här nya situationen.

Det är helt normalt för dig att “berg-och dalbanan” känslomässigt som du lär dig att acceptera tanken att du kommer att leva med hiv i framtiden.
Diagnostiserar HIV förändrar dig och ditt liv för alltid. Det är helt normalt att du har många och även motsägelsefulla känslor som du lär dig att acceptera fakta.

Hur är det nu, just nu? Kanske är du väldigt lugn, eller helt panik, eller kanske var allt bra förrän när någon gjorde en slarvig kommentar. Kanske kompenserade du med att festa lite för ofta och dricka lite för mycket. Eller du har smutit in i ditt skal – men nu känner du att du inte kan fortsätta för alltid.

Men du är det är mycket viktigt att du alltid berättar för dig själv att det är okej och att du tillåter det du känner. Det hjälper om du släpper ut det – vara arg, vara ledsen, var cool, var tyst, var rädd eller känna ingenting. När dina känslor slår över dig, försök att vara försiktig så att du inte skadar dig själv eller andra. Tänk på om du inte vill acceptera hjälp. Till exempel rådgivare, din familj och särskilt andra som lever med hiv. Att prata om dina känslor kan vara till stor hjälp.

Du har en framtid

Människor med hiv lever nu ett långt och uppfyllande liv.
Kanske just nu är det svårt för dig att tro det. Men hiv är inte en dödsdom. Det finns enorma framsteg när det gäller behandling och vård av hiv. Människor med hivinfektion lever nu ett långt och uppfyllande liv. Det finns till och med medicinsk personal som tror att människor med hiv kan behålla sin naturliga livslängd genom behandling.

Eftersom det ser ut som om du är här ett tag kommer du att ha en framtid. Du kan fortfarande ha sex, eller en djup relation, en familj och en karriär. Kanske tänker du bara att det inte finns någon mening att fullfölja några av dina mål som du hade före diagnosen. Berätta för dig själv att det är OK att vara avskräckt nu, men också att det inte finns någon anledning att ge upp några av dina mål och drömmar. Om du känner dig ledsen och hopplös, inte kul, och de känslorna går bara inte bort, då ska du prata med din läkare om det. Du kan vara i depression. För vissa är det en del av det, och det finns stödjande terapier som hjälper dig ut igen.

Det finns flera grupper och organisationer, de flesta kallas hjälporganisationer som hjälper människor med hiv.
Kommer det att finnas många nya utmaningar i framtiden? Men – både på hälso och sociala villkor – men det finns grupper och personer som kan hjälpa dig med det. AIDS-stödgrupper är ett bra sätt att träffa andra som lever med hiv. Och om du fortfarande inte känner dig redo att komma i kontakt med en sådan grupp, så är det bra. De kommer att vara där för dig om du känner att du kan prata med någon.

Att du nu har en hiv-diagnos innebär också att du nu kan vidta åtgärder för att ta hand om dig.
Kanske du förbannar dagen då du fick din diagnos. Det är väldigt svårt att höra något sånt. Men det faktum att du har en tydlig diagnos innebär nu att du kan göra någonting nu. Kunskap är makt. Det är lätt att säga det, men med hiv är det ett faktum. Nu när du vet om honom kan du bestämma hur man ska leva med viruset. Du kommer nog inte vilja veta allt så bra i början, men med tiden lär du dig vad som är viktigt för dig och du kommer hitta din egen sätt att leva med hiv.

 

Hur den här guiden kan hjälpa dig.

Deine Gesundheitsorganisation wird dir die Schritte aufzeigen die du kennen solltest um gut für Oroande när du lär dig att leva med hiv.
Din hälsoorganisation kommer att ge dig viktiga ledtrådar om vad du bör tänka på på din väg att leva med hiv. Först och främst är det viktigt att tänka på vilken läkare du vill söka behandling för. Du kanske också vill komma i kontakt med grupper och organisationer som hjälper dig att lära dig att leva med hiv. Lika viktigt är att tänka på vad du kan göra och vad du behöver göra för att skydda din hälsa och de som finns omkring dig. De kommande kapitlen ger dig en översikt över de viktigaste frågorna.

 

HIV … grunderna

innehåll

– Vad är hiv?

– Vad är AIDS?

– Vad är ett virus?

– Hur överförs hiv?

– Hur vet du om du har HIV?

– Så här fungerar ditt immunsystem

– CD4-celler

– Hur hiv kan göra dig sjuk

– Så här börjar en HIV-infektion

– Det här är nästa steg av HIV-infektion

– Aids

– Rollen av kronisk inflammation vid HIV-sjukdom

 

Först förklaras grundläggande och något komplicerade områden: hur ditt immunsystem fungerar och hur HIV gör dig sjuk. Det är bra att läsa igenom dessa sidor för att lära dig mer om CD4-celler, serokonversion och andra viktiga grunder. Så det blir lättare för dig att förstå innehållet i de andra kapitlen.

Vad är hiv? Vad är AIDS?

HIV är ett virus som kan attackera och försvaga ditt immunförsvar. Om detta går tillräckligt långt kan din kropp inte försvara sig mot infektion, du blir sjuk.

HIV är förkortningen för “humant immunbristvirus”. Immunbrist betyder ett försvagat immunförsvar. Människor som är infekterade med viruset sägs vara HIV-positiva (även känd som “HIV +”).

HIV försvagar ditt immunsystem, den del av din kropp som faktiskt finns för att avvärja infektion. Viruset glider runt försvaret och reverserar praktiskt taget det, vilket försvagar dig inifrån. Om ditt immunförsvar är mycket försvagat kommer du att bli sjuk från många infektioner. Även en ofarlig kyla kan vara livshotande eftersom din kropp inte längre kan innehålla infektionen.

Vad är hiv och aids? HIV är virusets namn, AIDS är namnet på den sjukdom som uppkommer när viruset infekterar de så kallade CD4-cellerna, som är avsedda att avvärja infektioner. I stället fortsätter de infektionen, kroppen har inget att motsätta sig. Denna mekanism gör HIV så farligt.

AIDS är en genväg. Den står för “Förvärvat immunbristssyndrom”, till tyskt “förvärvat immunbristsyndrom”. Detta innebär att ditt immunsystem blir svagare och svagare tills det till slut kollapser. Din kropp kan inte längre försvara sig mot infektioner eller läka dem. AIDS kan bli aids, men behöver inte! Det finns nu mycket effektiva droger för att stoppa spridningen av hiv. En HIV-infektion betyder inte nödvändigtvis att du också lider av aids. Tack vare behandlingen lever många infekterade människor i många år utan att bli sjuk.

 

Vad är ett virus?

HIV är ett virus som kan förstöra celler i immunsystemet som ska avvärja infektioner.
Virus är de minsta och enklaste livsformer. De är ännu mindre än bakterier och andra bakterier. Vissa forskare kämpar med termen “livsform”, eftersom virus inte visar de typiska tecknen på livet. Till exempel planterar de inte sig själva. Snarare injicerar de deras DNA i friska celler, vilket säkerställer att cellerna producerar fler virus. Dessa nya virus går in i blodet och lymfkörden hos de drabbade och infekterar allt fler celler. Därför talar man också om virusbelastningen eller översvämningsgraden.

 

Hur överförs hiv?

HIV-infektion uppträder när tillräckligt med HIV-virus går in i en HIV-negativs kropp.
HIV-infektion uppträder när tillräckligt med HIV-virus går in i en HIV-negativs kropp. Detta görs inte av lättkontakt, till exempel skakande händer, nysning eller beröring av ett dörrhandtag eller toaletten. En infektion uppträder endast när tillräckligt med kroppsvätskor med tillräckligt med virus kommer in i kroppen av ett HIV-negativt från en HIV-positiv.

Det finns bara fem kroppsvätskor där virusuppfyllning kan vara tillräckligt hög för infektion. Dessa är blod, sperma (även prostatavätska), vaginala sekretioner, anala utsöndringar och bröstmjölk. Infektioner kan därför äga rum under könet, eller eftersom du använder sprutan tillsammans, under graviditet, förlossning och amning. När HIV blev känt under 1980-talet var det också möjligt att infektera förorenade bloddonationer. Under tiden är kontrollerna i Europa dock så stränga att denna infektionsväg är utesluten. I grund och botten är blod-till-blod-överföringar också möjliga, men detta är endast relevant om du arbetar i vården. I det här fallet är det normala infektionsskyddet, det vill säga användningen av gummihandskar, tillräckligt för effektivt skydd.

Det är välkänt att personer som får behandling och tar HIV-mediciner så att mängden virus som inte längre är detekterbart i sina kroppar är signifikant mindre sannolikt att de är smittade än obehandlade patienter. Studier visar att patienter med odetekterbara virusnivåer inte överför HIV genom könsbestämning. Mer information nedan.

Det finns liten eller ingen risk för att HIV överförs genom oskadad hud. Mycket lättare är dock överföringen via slemhinnorna. Detta hänvisar till de fuktiga och tunna skikten på huden på kroppsöppningar, såsom vaginal eller anal slemhinna, liksom i urinröret hos män och kvinnor. HIV kan också tränga in i intakta slemhinnor och infektera celler. Om du har en annan sexuellt överförbar sjukdom, som syfilis, gonorré eller herpes, är infektionen ännu enklare. Även små slemhinneskador, som de kan hända under sex, förstår naturligtvis infektion.

Hur man smittas av hiv? Sexuella aktiviteter som lätt kan leda till infektioner kallas också “högriskkontakter”. Sexuella kontakter med högriskrisk inkluderar vaginala och anala samlag:

– om ingen kondom används, eller

– om det inte finns någon effektiv behandling som undertrycker mängden virus i patientens blod till “odetekterbar” och därigenom förhindrar överföring, eller

– utan att ta vissa läkemedel som förhindrar överföring av viruset (profylaktiska åtgärder)

Vissa sexuella metoder, som oralsex, har endast låg risk för infektion. De kan leda till infektion, men det är inte särskilt troligt. Andra metoder utgör ingen risk. Dessa inkluderar: kyssar, kramar, ömsesidig tillfredsställelse eller till och med massage.

HIV kan också överföras genom att man delar injektionsnålar eller sprutor, som att ta droger.

Det är viktigt att du är medveten om dessa risker och hur man minimerar dem. Vad många inte vet: Du kan bli smittade igen efter en HIV-infektion. Detta är väldigt farligt eftersom det skadar ditt immunsystem ännu längre. Hiv-viruset förändras (“muterat”) mycket snabbt, så det är helt enkelt fel att tro att två HIV-positiva partner inte kan fånga varandra. Vissa hiv-versioner är resistenta mot antivirala läkemedel. Det är just dessa patogener som kan vara dödliga om du redan är HIV-positiv.

Hur vet du om du har HIV?

För att vara säker måste du ta ett blodprov.
För att ta reda på om du är HIV-infekterad måste du ta ett blodprov. Detta test kallas ofta falskt AIDS-testet. Faktum är att testet letar efter HIV-antikroppar i ditt blod. Här är koncentrationen högst.

Hur fungerar hiv-snabbtestet? Egentligen ganska enkelt: En droppe blod tas från dig och ges till testremsan. Efter en kort tid, vanligen ca 20 minuter, rapporterar testet “positivt” eller “negativt”. Snabbtest erbjuds vanligtvis vid rådgivningstjänster och hälsovårdsavdelningar. Tillsammans med testet är en rådgivningssession och din rådgivare kommer att finnas där för att hjälpa dig om testresultatet ska påverka dig.

De flesta hiv-tester letar efter så kallade antikroppar. Dessa bildar ditt immunsystems svar på en infektion. Därför, efter en eventuell infektion måste du vänta ett tag, minst sex veckor för att få ett riktigt meningsfullt test. Det är så lång tid det tar åtminstone tills din kropp har utvecklat tillräckligt med antikroppar för att göra ett resultat klart.

Den detaljerade versionen av HIV-testet utförs av läkaren. Här kommer du att tas blod från armenven och skickas till laboratoriet. Som ett resultat kan det ta några dagar till två veckor, men mer viktig information kan härledas från detta test för din behandling. Snabbtest är mycket noggrann, men inte så meningsfull när det gäller viruskvantitet och typ. Därför är ett laboratorietest av stor betydelse om snabbtestet var positivt.

Tiden mellan infektion och bildning av antikroppar kallas också inkubationstiden. Naturligtvis svarar kroppen omedelbart efter infektion, men det kräver en viss koncentration av antikroppar, så att de gemensamma testen också säkert kan indikera. Du har absolut säkra resultat efter åtta till tolv veckor. Om testet var negativt är det vettigt att retestera efter sex månader. Din konsult eller läkare kommer att berätta vilken testmetod som är bäst för dig.

Ett positivt test innebär att du är infekterad med hiv. Du kan överföra viruset om du har oskyddad sex eller dela sprutor med andra. Det betyder inte att du har eller kommer att få aids. Han gör inga ytterligare uttalanden om din hälsa.

Så fungerar ditt immunsystem
Ingen är ständigt omkring oss och förresten också i oss. Inte alla är skadliga, vissa behöver vi till och med. I mag-tarmkanalen finns det till exempel en mängd “vänliga” bakterier som vi behöver för korrekt matsmältning.

Normalt skyddar ditt immunsystem dig från skadliga bakterier genom att erkänna och förstöra dem.
Men många bakteriearter kan göra dig sjuk. Från mildt obehag, som förkylning till dödliga sjukdomar, finns det många typer av infektioner. Tack och lov, ditt immunförsvar skyddar vanligtvis dig genom att upptäcka och förstöra skadliga bakterier.

Den första “försvarslinjen” i din kropp är huden. Det omsluter kroppen och fungerar som en fysisk barriär mot bakterier. Om du har skador på huden, även små, kan de användas som input för virus och bakterier.

Dina slimhinnor är de mjuka, fuktiga skikten i munnen, näsan, könsorganen och anusen. De skyddar kroppen på cellnivå från insprutning av bakterier. Detta skydd kallas också mukosal immunitet. Men de är inte perfekt skydd. Om det finns smärre skador eller slemhinnorna tunna, kan de ge inträdespunkter för virus och bakterier. Vissa bakterier kan även passera genom intakt slemhinna.

Lyckligtvis har immunsystemet mycket mer att erbjuda. Den består av kemiska ämnen, celler, vävnader och organ. Den är uppbyggd i hela kroppen och fortsatte. De viktigaste “spelare” är de vita blodkropparna, även kallade leukocyter. De är ständigt närvarande i hela kroppen och hålla koll på. Även i lymfsystemet finns vita blodkroppar närvarande.

Ditt kardiovaskulära system, som namnet antyder, består av ditt hjärta och blodkärl. På dessa sätt pumpas blod i alla organ och vävnader. Ditt lymfsystem arbetar med lymf, en klar vätska som fångar bakterier och låser dem i dina lymfkörtlar. Lymfkörtlarna är belägna i alla kroppsflöden, såsom ljummen, armhålorna eller längs din underkäke.

Visst har du någonsin haft svullnad av lymfkörtlarna, om du hade en förkylning. Sedan har lymfen blockerat bakterier som hade infekterat ditt övre andningsorgan i närmaste lymfkörtlar. Där orsakar det en inflammation, medan kroppen producerar bland annat histamin, ett ämne som dödar bakterier. Även så kallade matnings- eller mördarceller, även kallade T-celler, släpps. Dessa celler har “lås” till “nycklarna” på bakterierna. De dockar, sväljer bakteriet och dör av med det. Du lär dig mer om det just nu.

CD4 + -celler

Denna celltyp spelar en viktig roll i immunsystemet.
Vetenskapligt är denna term fel. Nu är vi inte forskare, men vi vill fortfarande förklara vad som menas korrekt, annars skulle du inte kunna förstå din läkare, vem är en vetenskapsman.

Bland lymfocyterna, “vaktcellerna” i ditt immunsystem finns en viktig, eftersom aktiv typ: T-cellerna. Denna celltyp har ofta “tillägg”, så kallade hjälproteiner som skiljer uppgiften för cellen. När proteinet CD4 är vid cellen kallas det CD4-positivt (CD4 +) och är en så kallad hjälparcell. I blodet hos en frisk vuxen har mellan 27% och 54% lymfocyter T-celler med CD4 +.

Dessa celler “markerar” en fiendekim. De bekämpar inte det, men sitter på det och “kallar förstärkning”, vilket initierar det faktiska immunsvaret. Du kan kalla dem “spejkar” som först känner igen behovet av ett immunsvar. Nu förstår du varför dessa celler är så viktiga: utan dem kan din kropp smittas utan att ditt immunförsvar märker till och med.

Hur hiv kan göra dig sjuk
Tyvärr attackerar och hämmar HIV-viruset CD4 + -celler. Detta kan leda till en kraftig försämring av immunsystemet, eftersom det förlorar som det var “ögon och öron”. Det minskar också kraftigt immunförsvarets hastighet: ju färre “skyddsceller” finns, ju längre en infektion kan utvecklas innan den ens är känd som sådan.

Om immunförsvaret är försvagat nog med HIV-infektion kan någon annan infektion bli mycket farlig, till och med dödlig.
Din kropp försvarar sig genom att producera nya immunceller i full fart. Med tiden vinner viruset emellertid ofta. Kom ihåg att det injicerar sitt DNA i kärnorna i dina celler och gör dem till virusfabriker. Immunsystemet förlorar mer och mer kontroll över mängden virus och kan undertrycka färre och färre infektioner såväl som vissa cancerceller. Dessa andra infektioner liksom de inte längre undertryckta cancercellerna kan bli allvarliga och till och med dödliga sjukdomar.

Om du inte behandlas med antivirala läkemedel efter att ha fått diagnosen HIV, orsakar HIV olika sjukdomsfaser. Hos vissa patienter är detta mycket snabbt, andra lever fortfarande i många år utan en livshotande infektion. Med effektiv HIV-behandling som möjliggörs av moderna och mycket effektiva droger, behöver de flesta patienter inte gå igenom sjukdomsfaserna och förbli friska trots att de diagnostiseras som “HIV-positiva”.

De första etapperna av HIV-infektion

Inom två till fyra veckor efter infektionen kan du få symptom som liknar influensa. Du kan känna dig hakig, ha en grov nacke, märka svullnad i dina lymfkörtlar, huvudvärk, aptitförlust eller hudirritation. Under denna tid börjar immunsystemet att identifiera hiv.
Primär infektion betyder när du först smittades med hiv. De flesta människor misstänker inte vid den här tiden att de är infekterade. Ändå multiplicerar viruset väldigt snabbt. Inom två till fyra veckor efter infektionen kan du få symptom som liknar influensa. Du kan känna dig hakig, ha en grov nacke, märka svullnad i dina lymfkörtlar, huvudvärk, aptitförlust eller hudirritation. Denna sjukdom varar vanligtvis bara några dagar, men kan ta upp till 10 veckor. Inte alla får dessa symptom, så det här är inte ett tillförlitligt tecken.

Om du har dessa symtom efter en oskyddad sexuell kontakt eller använd en använd spruta, gå genast till doktorn och bli testad för hiv. Alternativt kan du först göra ett hemtest. Den väldigt ängsliga frågan “Hur vet jag om testet utfördes korrekt?” Svar på den detaljerade broschyren. Denna väg är obekväma, men forskning visar att ju tidigare en diagnos är klar och behandlingen börjar, desto större är sannolikheten att du kommer att vara frisk.

Under denna fas av så kallad serokonversion (förändring i blodkomposition) lär ditt immunförsvar att känna igen HIV. Det har inte börjat producera antikroppar som kan störa viruset. Det betyder:

– Mängden virus i blodet är sannolikt mycket högt

– Ditt CD4 + -värde kan minska tills din kropp svarar på viruset

– Vanliga hiv-test är förmodligen fortfarande “negativ” trots att du är smittad eftersom de letar efter antikroppar som du inte har vid denna tidpunkt

– Du kan infektera andra redan och sannolikt kommer du att lämnas utan försiktighetsåtgärder, eftersom det finns stora mängder virus i ditt blod. Därför är sannolikheten för infektion efter en ny infektion särskilt hög.

Om din kropp antar antikroppar mot HIV, kallas det serokonversion. Dessa förändringar i blodkompositionen är vanligtvis slutförda efter en till tre månader. HIV-testet, som vanligtvis söker antikroppar, kommer bara att “positivt” efter omvandling av din blodkomposition. Tyvärr, om ditt test är negativt kort efter en högriskkontakt betyder det inte nödvändigtvis “all clear”.

Efter en till tre månader, när serokonversionen är klar, kommer ditt virusräkning igen att märkas, jämfört med det höga värdet som ses under sjukdomsfasen.

Nästa steg av HIV-infektion

Om det inte behandlas, kopierar viruset sig mycket snabbt och infekterar andra CD4 + -celler. Din kropp försöker balansera förlusten av celler genom att producera nya, friska celler. I de flesta fall överträffar viruset slutligen ditt immunförsvar.
I nästa fas av HIV-infektion kan du känna dig helt passform länge, även om du är odiagnostiserad och obehandlad. Även om ditt immunförsvar inte kan bota infektionen kan det göra mycket bra. Du kan säga viruset och du, du har ordnat i en slags dödläge. Din CD4 + cellfrekvens och antalet virus förbli relativt stabila under denna tid, virusfrekvensen kan öka något, om du måste hantera andra infektioner som förkylning. Många människor har inga symptom på hivinfektion under denna tid. Därför kallas denna fas även den asymptomatiska infektionen.

Detta är det längsta skedet av hiv. Hos många patienter varar denna fas i 10 år eller längre, men det finns också patienter i vilka detta stadium är betydligt kortare. Under den asymptomatiska infektionsfasen kopierar viruset sig mycket snabbt och infekterar andra CD4 + -celler. Din kropp försöker kompensera för förlusten av dessa celler genom att producera nya, friska celler. Så länge din kropp kan ersätta de infekterade cellerna med nya, förbli ditt immunsystem starkt. Men om du inte behandlas, kommer viruset till slut att vinna kampen.

Kraften i ditt immunsystem mäts av antalet CD4 + celler. Du kommer lära dig mer om detta senare när det gäller att övervaka din hälsa.

Utan anti-HIV-behandling kommer viruset snart eller senare att överskrida ditt immunförsvar. Det betyder att ditt CD4 + -värde börjar falla och du eller senare riskerar att utveckla symtom på HIV-infektion. Till exempel kan svullnad av lymfkörtlar förekomma, nattsvett, feber, diarré, viktminskning och trötthet. Du kan få sjukdomar som tröst (oral rot) eller ihållande vaginala jästinfektioner. Det här är alla tecken på att HIV-infektionen fortskrider. Se nedan för mer om sjukdomar relaterade till obehandlad HIV-infektion.

Så en obehandlad hivinfektion utvecklas vanligtvis

AIDS
Om din HIV-infektion inte behandlas kan du komma till scenen som vanligtvis kallas AIDS. Experter har tagit fram en lista över sjukdomar som definierar AIDS och som används för att diagnostisera och diagnostisera aids. Dessa sjukdomar omfattar endast allvarliga och livshotande infektioner. Dessa inkluderar bakterieinfektioner, såsom mycobacterium avium-komplexet. Denna grupp av bakterier påverkar nästan uteslutande människor med försvagade immunförsvar och anses därför som en indikator på AIDS. Det orsakar sjukdomar i lungorna, som liknar tuberkulos, men orsakar också smärtsam artrit och inflammation i njurarna. De typiska infektionerna inkluderar svampinfektioner samt Pneumocystis pneumonioa, det orsakar lunginflammation. AIDS-typiska sjukdomar är också cancerformer som icke-Hodgkins lymfom (en form av lymfomcancer) eller Kaposi sarkom (en form av bencancer).  

Under tiden talar människor ofta om hiv eller kronisk hivinfektion, eftersom lyckligtvis är aids nu sällan resultatet av hiv-infektion.
Innan det fanns effektiva droger som stod för hiv-viruset var det nästan nödvändigt att de flesta hiv-patienter slutligen utvecklar aids och dö av det. Men eftersom det nu finns effektiva droger leder HIV-infektion inte nödvändigtvis till en livshotande sjukdom. Anti-HIV-läkemedel kan störa progressionen mot aids och hjälpa patienter att återhämta sig från aidsrelaterade sjukdomar för att återhämta sig och vara hälsosamma.

Hur vi talar om hiv och aids visar den här nya verkligheten. Under tiden talar människor ofta om hiv eller kronisk hiv-infektion, eftersom lyckligtvis är aids inte längre nödvändigtvis resultatet av HIV-infektion.

Betydelsen av kronisk inflammation vid HIV-sjukdom
Anti-HIV-läkemedel är mycket effektiva när det gäller att minska mängden virus i kroppen. Men de kan bara kontrollera men inte bota kronisk inflammation orsakad av infektionen. Inflammation börjar i de tidiga stadierna av HIV-infektion och fortsätter över tiden. De är en del av kroppens immunsvar mot skada, infektion eller irritation. Denna reaktion händer alltid när vi blir skadade, kommer i kontakt med något vi är allergiska mot eller smittas av en infektion. Därefter aktiveras immunceller och går till handlingsplatsen. Konsekvenserna kan vara rodnad, svullnad, värme, smärta eller dysfunktion i det drabbade området.

Inflammation är en av de helande mekanismerna i vår kropp. Detta är mycket användbart vid akuta infektioner och fungerar som regel bra. Men om inflammationen kvarstår länge, blir den motsatt. Det kan då även främja utvecklingen av sjukdomar. Om det inte ingripit kan det få mycket obehagliga konsekvenser: Betennandet kan skada immunceller, förstöra vävnader, skador på organ och nervsystemet och orsaka andra sjukdomar.

Forskare forskar på vikten av inflammation för hiv-patienter. I synnerhet undersöks långsiktiga konsekvenser inom hjärtsjukdomar, leversjukdomar och njurskador samt andra organiska sjukdomar, såsom osteoporos.

 

Guide till hiv-behandling
Enkelt uttryckt är hiv-behandling livräddande. Det finns inget botemedel mot hiv, men med de nu bevisade drogerna kan du hålla viruset under kontroll under lång tid. Patienterna är hälsosamma, många ens hela livet.

Vänster obehandlad, HIV försvagar kroppen, särskilt dess förmåga att bekämpa vissa cancerformer och infektioner. Men när HIV-mediciner tas dagligen kan patienter skydda sitt immunförsvar och avvärja infektion. Med rätt behandling och terapi är de hälsosamma och kan leda ett långt, uppfyllande liv.

Det är också välkänt att ta HIV-medicinering och uppnå och upprätthålla en icke-detekterbar mängd virus behandlas som ett mycket bra sätt att minimera risken för att man kontraherar andra.

Kanske har du bara hiv-diagnosen och startar din behandling. Kanske har du varit i behandling för en tid och vill ha mer information. Oavsett vad, den här guiden är för dig! Vi hoppas också att det kommer att vara användbart för släktingar, livspartners, vänner, läkare, apotekare, sjuksköterskor, rådgivare och alla som följer och stöder HIV-patienter på resan.

– Vad du lär dig i den här guiden

– Vad är hiv-behandlingen?

– svälj ett bättre piller (i stället för ett bittert piller)

Vad du lär dig i den här guiden
Här förklarar vi vad vi vet om hiv-behandling. Vad är det här exakt? Hur fungerar det? Vad har förändrats? (Mycket – och till det bättre) Vi kommer också att se ihop till fördelarna med att börja behandlingen tidigt och vad vi vet om hur behandlingen kan förhindra spridningen av hiv.

I den här guiden kommer människor som lever med hiv och som har gått igenom vad som står inför dig att tala.

Vad är hiv-behandlingen?
HIV-behandling är känd av många namn: kombinationsbehandling, antiretroviral behandling, högaktiv antiretroviral behandling och till exempel HIV-medicin. Vi håller fast vid termen HIV-behandling här.

Under HIV-behandling tas flera aktiva ingredienser, vanligen tre eller fyra, dagligen för att vara hälsosamma. Även om många människor bara tar en tablett om dagen, innehåller den flera olika aktiva ingredienser.
Eftersom det finns många aktiva ingredienser och många möjliga kombinationer, finns det en bra chans att du hittar en behandling som fungerar för dig med liten eller ingen biverkningar.
Slutligen möjliggör effektiv HIV-behandling ett hälsosamt och uppfyllande liv för hiv-patienter.

 

Ett bättre piller att svälja

 

HIV-behandling har en turbulent historia. Om du har hört skrämma historier om HIV-droger i tidigt stadium – en massa piller som du behöver ta flera gånger om dagen och som orsakar allvarliga biverkningar – är säker på att moderna läkemedel är mycket lättare att ta, mycket bättre tolererade och effektivare Effekt effektivare och säkrare. HIV-behandling och vad vi vet om det har förändrats kraftigt de senaste åren. Jag är säker på att du gillar att höra att det är en historia med massor av goda nyheter.

 

Jag har läst bloggar och lärt mig hemska biverkningar, berättade också för mig patienter från de första årens skräckhistorier. Det var inte så länge sedan, det var därför det var det jag trodde hiv-behandling är …

Med tiden blev det så normalt för mig att ta mina meds, som att borsta tänderna eller gå på toaletten. Det blev min andra natur. Jag märkte att alla mina rädslor var ogrundade.

När min virusprocent blev odetekterbar, återfick jag den energi som jag hade förlorat när jag hörde diagnosen. Min rädsla och bitterhet bleknade och jag kände mig mer som människan som jag är.

I fem år har jag aldrig missat en dos. Under tiden ser jag inte längre medicinintaget som en påminnelse om något negativt, men mer än någonting som äntligen ger mig kontroll över min hälsa. Kanske första gången i mitt liv. ”

– Thorsten

 

Det finns några mycket effektiva HIV-läkemedel som är lätta att ta och har få biverkningar för patienter i Europa.

Inte bara var medicinerna förbättrade, men vår kunskap om behandlingen har också ökat. Under de senaste åren har vi lärt oss att det bästa är att börja behandlingen mycket tidigt. Du behöver inte längre vänta på rätt ögonblick och tänka på otaliga fördelar och nackdelar. Forskningen visar på att tidig behandling minimerar risken för allvarlig sjukdom. En tidig behandling börjar vara bra för långsiktig framgång och förväntad livslängd.

Och det finns ännu mer goda nyheter: Vi har också lärt oss att end-to-end-behandling och hiv-behandling som håller din volym av virus “odetekterbar” skyddar dig mot sexuellt överförbar HIV. Med andra ord, om du regelbundet går till doktorn och tar din medicin så att din virusnivå blir “odetekterbar”, sätter du inte din partner i HIV med HIV. Viruset finns fortfarande i ditt blod men beloppet är så lågt att ett HIV-rutintest inte kommer att reagera.

Vi vet också att hiv-behandling minskar risken för överföring från en HIV-positiv mamma till hennes barn under graviditet och förlossning. Till exempel kan HIV-positiva mödrar uppleva en hälsosam graviditet och föda ett HIV-negativt barn. Även risken att dela sprutor är signifikant lägre med hiv-behandling.

Hiv-behandlingen är inte bara bra för dig, men också för dem du älskar. Om du är någon som lever med hiv är start och pågående behandling det bästa du kan göra för din hälsa.

 

 

Att veta vad du är ute efter är en bra sak … du är fortfarande samma person som du var innan du fick diagnosen. Ta din medicin och håll din hälsa i ordning, i slutändan kommer det till och med att göra dig bättre än den genomsnittliga personen. “

– Max

Fördelarna med HIV-behandling

 

HIV treatment keeps people living with HIV healthy. It does this by suppressing the virus’s ability to copy itself. If you take your HIV medication every day, as you have been prescribed it, visit your doctor regularly, and keep the virus level below the limit of detectability, then treatment may be:

– control the virus and give your immune system the opportunity to recover – the sooner you start

– prevent the transmission of HIV to your sexual partners

– Women living with HIV enable healthy babies to be born

– Significantly minimize the likelihood of transmission when syringes are shared

– It benefits your health

– Prevention of sexual transmission

– Prevention of mother-to-child transmission

 

 

Det gynnar din hälsa

 

Vi vet nu att behandling redan tidigt, även innan viruset kan göra en stor skada på ditt immunsystem, har stora fördelar. Ju tidigare du får din diagnos och börjar behandlingen, desto bättre. Det här är alltid sant, om ditt CD4 + -värde är högt eller lågt.

En stor studie, den så kallade START-studien, bekräftar det. Forskare bjöd in 4685 deltagare från 35 länder. Studiedeltagarna var grovt uppdelade i två grupper: den första gruppen startade behandlingen omedelbart medan de andra gruppdeltagarna väntade tills deras CD4-poäng sjönk under 350 eller en allvarlig sjukdom uppträdde. CD4-värdet indikerar hur stark en persons immunsystem är. Värdet bestäms av ett blodprov. Deltagare som började behandling visade omedelbart en signifikant lägre risk att utveckla allvarliga sjukdomar som cancer eller livshotande infektioner. Detta var oberoende av deltagarnas kön, ålder och etnicitet.

Dessa resultat bekräftar att fördelarna med att starta tidigt under behandling tydligt överväger de potentiella riskerna, men mer.

I Tyskland rekommenderas initiering av terapi endast om CD4-värdet faller, graviditeten är närvarande, en infektion med hepatit B eller C har inträffat eller om allvarliga sjukdomar inträffar. Även hos patienter över 50 år rekommenderas behandlingens början. Det finns förespråkare för en tidig behandlingstart, men rädslan för att utveckla motstånd är i konflikt. Motstånd innebär att HIV-viruset i din kropp blir van vid drogen, så att den inte längre fungerar. Eftersom viruset är mycket mutationellt och till och med har observerats mutationer i patienten, är dessa överväganden fortfarande under övervägande. Speciellt anpassningsförmågan hos HIV-viruset kan försvaga läkemedlets effektivitet vid en tidig behandlingstakt.

 

 

Undvik sexuell överföring

 

En annan stor fördel med tidig behandling och hållande av virusbelastningen “odetekterbar” är att risken för sexuell överföring kan minskas kraftigt. De vetenskapliga resultaten är sunda.

Två stora studier som heter HPTN 052 och PARTNER-studien visade att HIV-positiva patienter med odetekterbar virusbelastning hade HIV-negativt sex, inte en enda överföring. Alla deltagare deltog i ett screeningprogram för att övervaka viral belastning och hade också testats för andra sexuellt överförbara sjukdomar.

HPTN 052-studien följde. Här var 1763 heteroseksuella par, varav en hade HI-viruset i sig, det andra inte. Studien ägde rum på 13 platser i nio länder. Dessa par hade oftast vaginalt samlag. Ingen överföring uppstod när den HIV-positiva kompanenten var under behandling och hade en odetekterbar virusbelastning.

PARTNER-studien involverade 888 par, en partner var HIV-positiv, den andra inte. Här var både heterosexuella och homosexuella par inblandade. Studien genomfördes vid 75 forskningscentra i 14 europeiska länder. Alla HIV-positiva patienter var i behandling och hade odetekterbar virusbelastning. Även om paren hade oskyddad sex, dvs inte använt kondomer eller vidtagna profylaktiska åtgärder, inträffade ingen överföring 58 000 gånger hos de par som deltog i studien.

Varken förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar eller möjliga variationer i viral belastning resulterade i överföring. Trots att ett fåtal deltagare blev smittad med hiv visade båda studierna att detta hade hänt antingen genom sexpartner utanför studien eller när den hiv-positiva partnern hade en detekterbar virusbelastning.

Baserat på dessa fynd, liksom andra från andra studier, kan vi försäkra att att ta HIV-medicinering och upprätthålla en odetekterbar virusbelastning är ett tillförlitligt sätt att förebygga HIV-överföring genom kön. Med eller utan kondom, om du är “oupptäckbar”, överför du inte HIV till en sexpartner. För många människor är denna nya verklighet livsförändring: de får en fullständig bild av sig själva, deras relationer och sexualitet.

 

 

PEP: Hiv-negativa människor tar HIV-medicinering för förebyggande

 

Denna metod är ganska kontroversiell över hela världen. I Tyskland finns det en form av kompromiss: Som permanent medication, nej, i akut fall, ja. Så om du hade en “sexolycka”, säg att kondomen är sönder eller helt enkelt bortglömd, och din partner är mest sannolikt HIV-positiv och inte får behandling, kan du tillgripa denna metod för HIV-infektion att avvika än.

För att göra detta måste du gå till närmaste hiv-polikliniska avdelningen minst 48 timmar efter kontakten, helst med partnern eller din partner och beskriva situationen. Du kommer då att få hivmedicin för en stund, även om du är negativ. Detta förhindrar att viruset kommer in i kroppen. Om du tar läkemedlet strikt enligt instruktioner är det mycket osannolikt att en infektion kommer att inträffa.

Beroende på vilken typ av virus du behöver ta beredningen i fyra veckor till tre månader. Under denna tid bör du ha blodnivåer övervakas noggrant på grund av biverkningar. I Tyskland erbjuds PEP (efter exponeringsprofylax), dvs profylax efter en risk situation, endast i specialiserade metoder och hiv-centra. Det är en mycket ovanlig väg som tas när en sjukvårdspersonal har skadats av en HIV-infekterad nål eller en skalpell. Som profylakse under eller efter kön är detta möjligt, men inte vanligt, eftersom möjligheten till framgångsrik profylax med högst 48 timmar är mycket liten. Det diskuteras huruvida en permanent PEP är tillåten och tillrådlig i enskilda fall. Det talar emellertid mot det faktum att HIV-viruset “lär sig” oerhört snabbt. Och eftersom PEP är gjort med vanliga hiv-läkemedel finns det en giltig invändning, till exempel för PEP, hos par med HIV-positiva och den andra inte att HIV-virusresistens skulle kunna gynnas.

Regelbundna hivtester visar vid denna tidpunkt huruvida PEP slår till. Om hiv-testet visar sig positivt, krävs snabb åtgärd.

 

 

Förebyggande av överföring mellan moder och barn

 

HIV-behandling kan också förhindra att viruset överförs till barnet under graviditeten eller till barnet under födseln.

“Vad jag fortsätter försöka berätta för mina patienter är att hiv-diagnosen är allvarlig – du kan inte prata lite. Men om de gör en effektiv antiretroviral behandling och vi träffas, kan de gå bra in i åldern. Jag säger alltid till dem då: Båda oss kommer fortfarande att öva i min träning när vi är 102 år gammal! “

– Dr. L. M., specialist på infektionssjukdomar

Innan det fanns några effektiva behandlingar var varje fjärde bebis av en HIV-positiv mamma också HIV-positiv. Nu, med god behandling är sannolikheten att föda en HIV-positiv bebis mindre än en procent.

I Tyskland är det vanligt att:

– En HIV-positiv gravid kvinna får lämplig medication senast den 24: e veckan,

– Moderen, när hon redan är i behandling, kan bytas till lämpliga preparat,

– ska levereras i en klinik som har erfarenhet av hiv-patienter,

– Födelsemoden, dvs kejsarsnitt eller spontan leverans bestämmer mamman

– Barnet ges medicin för några veckor efter födseln av säkerhetsskäl,

– rekommenderas mot amning.

Det finns en liten men reell risk för infektion vid amning, även om virusbelastningen i moderns blod är odetekterbar. Så om du är gravid eller vill ha en bebis, prata med din läkare och han kommer också att ge dig lämpliga alternativ till amning. Förutom den vanliga flaskan mat, det finns speciell mat för din baby, som stöder hans immunförsvar. Snälla tala med din läkare om graviditet och födelseproblem, han kommer att följa med dig och din baby.

Alla dessa observationer om fördelarna med hiv-behandling har stor inverkan på ett bra liv med hiv. Om du har frågor om hur du behandlar hiv, om du kan förhindra det med medicinerna och vad det betyder för dig och din framtid, prata med din specialist för hiv.

 

 

Hur fungerar behandlingen?

 

Obehandlad i vänster infekterar HI-viruset dina CD4-celler och andra celltyper i kroppen. Så det använder dina celler att replikera, vilket gör att de producerar miljontals virus. Denna process kallas också viral översvämning och kommer i slutändan allvarligt att skada ditt immunsystem. Detta kommer att göra dig utsatt för allvarliga infektioner och andra farliga sjukdomar. Målet med hiv-behandling är att sakta ner processen, helst för att stoppa den.

Hur fungerar det? Det finns olika typer av aktiva ingredienser, även kallade läkarklasser. Var och en av dessa klasser av droger angriper HI-viruset annorlunda. I din behandling används flera droger för att bekämpa hiv från flera håll.

Som regel minskar viral replikation mycket snabbt när behandlingen är igång. Den initialt snabba virusflödet blir en trickle. Eftersom det finns väldigt få nya virus som fungerar i din kropp, kommer antalet virus, den så kallade virusbelastningen, att sjunka. För många patienter är virusbelastningen “odetekterbar” inom de första tre till sex månaderna efter inledandet av behandlingen.

Genom att undertrycka HI-viruset kan ditt immunförsvar återhämta sig. Din CD4-nivå stiger igen och alla symtom på HIV-infektion förbättras väsentligt eller försvinner helt och hållet.

 

 

Odetekterbar “betyder inte” botad

 

En odetekterbar virusbelastning (detta värde beskriver mängden HI-virus i ditt blod) betyder inte att viruset har försvunnit. Mycket snart efter infektion infiltrerar viruset djupt i immunsystemet, i organ så långt som i hjärnan.

De moderna aktiva ingredienserna i HIV-behandling kan inte enkelt övervinna blod-hjärnbarriären och kommer inte i organs celler eller immunsystemet. Det betyder att till exempel “hänger” HIV i kroppen eller replikerar i mycket små mängder i de aktuella regionerna. Men den goda nyheten är att när terapi börjar mycket tidigt, har hiv färre möjligheter att gömma sig djupt i kroppen och bilda lämpliga “läger”.

Trots alla vetenskapliga ansträngningar för att hitta ett sätt att helt eliminera hiv från kroppen har det ännu inte varit möjligt att övervinna de relevanta cellbarriärerna för det djupa immunsystemet eller organen. Detta är ett viktigt övervägande i sökandet efter en definitiv botemedel mot kronisk HIV-infektion. För närvarande är det fortfarande en kronisk infektion som kräver livslång behandling.

 

Olika grupper av aktiva ingredienser

 

Två vanliga droger som används i kombinationsterapi kallas NRTIs (Nucleoside Analogs / Nucleotide Analog Reverse Transcriptase Inhibitors). Eftersom dessa läkemedel måste tas samtidigt har olika läkemedelsproducenter utvecklat kombinerade preparat så att du bara behöver ta en tablett innehållande alla aktiva ingredienser. För det mesta är ett tredje läkemedel inblandat för att attackera HIV från flera håll. Kända och vanliga aktiva ämnen från denna klass är till exempel:

– Zidovudin

Tenofovir

– Abacavir

Läkemedlen som innehåller dessa aktiva ingredienser är tillgängliga under olika handelsnamn. Om du vill ta reda på effekterna och biverkningarna av Internet är det bäst att leta efter namnet på det aktiva ämnet själv.

Integrashämmare (II) bildar en annan grupp aktiva substanser i antiretrovirala medel. De har flera fördelar: När de används som en del av kombinationsbehandling, undertrycker de väldigt snabbt virusbelastningen i blodet. De ger vanligtvis bara mindre biverkningar och har liten interaktion med andra droger. Interaktioner är oönskade effekter som kan uppstå när två droger tas samtidigt.

När man använder sig av proteashämmare (PI) -baserade terapier, måste patienten vanligtvis ta mer tabletter än andra. De bör tas för mat. Men de har en viktig fördel: om viruset i dig inte svarar på ett PI, är det fortfarande sårbart för en annan PI-förberedelse.

Vanligtvis ges en liten mängd annat läkemedel här, vilket fungerar som en booster. Dessa är vanligtvis droger som ritonavir eller cobicistat. Booster ökar effekten av PI, så du behöver bara ta mediciner en gång om dagen. Emellertid växlar booster med stimulanter som Extasy, Crystal Meth, Cocaine, Benzoediazepine eller med erektil dysfunktionsmedicin som Viagra.

Non-nukleosid revers transkriptashämmare (NNRT) är en annan grupp läkemedel. Mot dessa medel verkar viruset vara okänsligt snabbare än mot andra arter. Varning! Några av dessa tillskott kan leda till falska positiva läkemedelsundersökningar. Så om du får ett sådant läkemedel och kör en bil, ska du få medicinen packa med dig om du kommer in i en drogkontroll.

De så kallade EI: erna (entry inhibitors) används sällan. Mest av allt får de patienter vars virus har utvecklat motståndskraft mot de flesta andra droger. De flesta av dessa preparat måste tas två gånger om dagen och som en injektion. I Tyskland finns de aktiva ingredienserna Enfuviritide och Maraviroc på marknaden här.

Ett annat ord som inte vanligtvis används i Tyskland för infusionshämmare är de så kallade CCR-5 (C-C-motivkemokinreceptor 5) -hämmarna. CCR-5 beskriver en genmutation som hindrar virus från att docka till en cell. Det är förstås bara mycket förenklat. Denna förändrade gen hittades i HIV-fortplantningsstudier. Det visade sig att vissa människor var uppenbarligen immun mot viruset. De uppvisade alla CCR-5-mutationen på motsvarande gen. Med ovan nämnda läkemedel, såsom maraviroc, är denna genetiska särdrag praktiskt taget simulerad. För patienter vars HI-virus är okänsliga för många andra droger, är detta tillvägagångssätt mycket lovande.

 

Så här hittar du rätt behandling

 

Vad händer om HIV-testet är positivt? Vi har redan sett att denna situation är allvarlig, men inte direkt farlig. Ytterligare blodprov i labbet kommer att avgöra vilken typ av hiv som finns i dig. Det finns så många olika saker som du behöver prata om en virusgrupp. När viruset har identifierats är de första indikationerna vilka läkemedel som kan användas mest effektivt för att kontrollera det. Så du behöver inte vara rädd för att du måste testa många meds och gå igenom många biverkningar innan din kombination hittas.

Den perfekta kombinationen är den som:

– effektivt undertrycker viruset och driver din virusbelastning till “odetekterbar” och stannar där,

– förbättrar CD4-värdena,

– ger minst möjliga biverkningar

– är lätt att ta.

Beroende på hur frisk du är och omständigheterna där du bor, är vissa förberedelser mer eller mindre väl lämpade. Nedan ser vi hur du hittar rätt kombination för dig.

 

 

Ditt terapi team

 

Ditt behandlingslag är en viktig faktor för att din behandling ska lyckas. Du kommer regelbundet till läkaren och tillsammans kommer du att planera och övervaka din behandling. Försök hitta en läkare som är bekant med hiv och med vilken du känner dig bekväm. Öppenhet och förtroende är mycket viktiga.

– Din läkare

– Övriga medlemmar i ditt behandlingslag

 

 

Din läkare

 

Vissa patienter går till en allmänläkare eller familjehandledare som är bekant med behandlingen av HIV-patienter. Andra föredrar en smittsam specialist. De går till familjehandledaren med andra hälsoproblem, vilket kan inträffa bredvid HIV eller som en följd.

Det är viktigt att ha en läkare som är bekant med hiv-behandling och som regelbundet skaffar sig. I Tyskland finns specialiserade praxis i hela landet, adresserna finns på Internet. Ännu större sjukhus, särskilt universitetssjukhus, brukar ha en avdelning för infektionssjukdomar eller tropisk medicin. Här hittar du kvalificerade specialister som kan ta hand om dig. Information om läkare i ditt område kan erhållas från den tyska AIDS Help e.V., andra hiv-självhjälpsgrupper och hälsoavdelningen.

Om du har möjlighet att rösta, ta en titt på flera läkare. Prata med dem, fråga dem. Det är viktigt att du kan lita på din läkare. Att du kan tala öppet med honom, må bra om honom och att han är öppen och respektfull med dig.

Om du pratar med din läkare så finns det inga “dumma frågor”. När allt handlar det om dig, ditt liv, din hälsa. Om du inte förstår något, fråga tyst. Låt allt förklara exakt och be om tekniska termer.

Tala i detalj med läkaren om behandlingen: Vilka framgångar är möjliga? Vilka biverkningar kan inträffa? Kan andra hälsoproblem uppträda och i så fall vad görs? Finns det alternativ? Kanske vill du ta din partner, din partner eller ens nära vänner för en konversation. Det är okej och ingen läkare kommer att tänka. Det är också bra, även bra om du tar anteckningar under samtalet. Du kanske också vill frigöra din läkare från sekretess gentemot din make, fru eller nära släkting. Detta kan vara till stor hjälp under vissa omständigheter.

Du kan också göra några saker mellan möten för att övervaka och spåra din hälsoutveckling.

Din hälsodagbok

Oavsett om det är skrivet eller som en app, är en hälsodagbok väldigt användbar. Bär alla dina allergier och mediciner. Skriv kort varje dag hur du känner och, naturligtvis, om biverkningar eller hälsoproblem uppstår. Du kan hämta dina testresultat här såväl som medicinsk rådgivning och möten. Så hela ditt behandlingsteam har alltid all information och även i en nödsituation kan du snabbt och effektivt hjälpa dig. Om du vill kan du också notera de frågor som du skulle vilja fråga din läkare.

 

Andra medlemmar av behandlingslaget

 

Mitt råd är: Samla information, bli smart om HIV: Vad spelar det roll? Vilken hjälp finns det? Ju mer du vet om dig själv och viruset desto bättre kan du ta hand om din hälsa och hålla dig i form … du behöver inte göra det själv. Skapa kontakter, bygga ett nätverk och lär dig att tala öppet med din läkare.

 

Anna

 

Ditt behandlingsteam är inte bara din läkare. Han har assistenter eller sjuksköterskor i en klinik. Där hittar du också andra yrkesverksamma som socialarbetare, terapeuter och psykologer. Alla dessa människor har viktiga färdigheter och möjligheter att stödja dig. De kan också ge dig många praktiska råd, till exempel hur man finansierar behandlingen eller vem i din miljö du behöver säga mycket om. Ofta har de bara mer tid att prata med dig än läkaren. En assistent eller sjuksköterska kan också svara på några medicinska frågor när läkaren är upptagen.

Självklart kommer du också att träffa vanliga läkare, nämligen när du får din medicinering. De kan också berätta allt om aktiva ingredienser och vad de gör. De kan ge dig råd när du tar dem, så att det inte finns några interaktioner eller till och med allergiska reaktioner. För att undvika interaktioner är det bra om du får alla läkemedel i ett apotek. Särskilt om du får recept från flera läkare. Apotekare kan också ge dig värdefulla tips om hur du kan förbättra toleransen för medicinen och var du ska gå om sjukförsäkringsbolaget inte betalar för alla kosttillskott.

 

Början av behandlingen

 

När det gäller ditt eget välbefinnande och även för framgången med din behandling är det viktigt att vara beredd. Och fysiskt, mentalt och mentalt.

Innan behandlingen börjar, kommer din läkare att ge dig råd om olika blodprov. Det undersöks om du är allergisk mot vissa droger eller om viruset är okänsligt. Han eller hon kommer också fråga dig om du regelbundet tar andra ingredienser eller tillsatser för att säkerställa att förberedelserna fungerar bra tillsammans. De hiv-läkemedel som du och din läkare väljer är också beroende av andra hälsoproblem:

– okänslighet mot droger

– Överkänslighet / Allergi

– Interaktioner med andra droger

– Graviditet

– Övriga hälsofrågor

– Överensstämmelse med inkomstregleringarna

– Ditt arbete och andra sociala faciliteter

– Timing av intag

– Betalning av behandlingen

– Vad ska vara din första kombination?

 

 

Okänslighet mot droger

 

Överkänslighet mot droger avser HI-viruset och dess mutagenicitet. Det finns nu typer av virus som saktar ner vissa droger eller inte svarar på dem. Läkemedelsresistenta HIV-stammar kan också överföras från person till person. Så någon som aldrig har haft HIV-behandling kan smittas med en resistent stam. Även i patienten kan HIV förändras och så småningom bli resistent mot ett läkemedel eller en kombination. Om någon som är i behandling alltid glömmer intäkterna, kan viruset mutera och bli resistent mot drogen.

Alla patienter som börjar hiv-behandling ska screenas mot resistans. Även med förändring av preparatet kan detta vara användbart. Detta test anger vilka kosttillskott inte är effektiva mot viruset i din kropp. Testet kan sålunda hjälpa till, även innan behandlingsstart, att begränsa de aktuella aktiva ingredienserna för dig. Det sparar dig mycket tid.

 

överkänslighet

 

Du kan vara överkänslig eller allergisk mot vissa ämnen. Visst har du hört talas om fall där någon plötsligt lidit en livshotande allergisk chock efter att ha tagit ett ofarligt botemedel. Här var allergin mot detta ämne tydligen okänd och blev akut livshotande. Det finns också krypande allergier, där kroppen utlöser en process varje gång allergenet kommer, som gradvis kan skada organ. Ett enkelt blodprov före behandlingens början säkerställer att eventuella allergiska eller överkänslighetsreaktioner kan anses vara mycket osannolika.

Fråga din läkare bäst om de överkänslighetsreaktioner som kan orsakas av en ingrediens som du tar. Så du kan agera omedelbart i en nödsituation.

 

Interaktioner

 

Om en aktiv ingrediens ändrar effekten av en annan, det vill säga stärker den, försvagar den, utlöser biverkningar eller till och med skapar nya, då kallas det en interaktion. Det är mycket viktigt att välja hiv-läkemedel som inte interagerar med andra droger du tar.

Tala med läkaren om alla droger du tar. Egentligen alla, så receptbelagda, över disken, växtbaserade eller kosttillskott. Så möjliga interaktioner kan begränsas. Ibland ska droger inte tas tillsammans. Ibland kan du fortsätta ta båda drogerna, men inte på samma gång, till exempel.

 

 

Graviditet

 

Om du är gravid eller vill bli gravid, kontakta din läkare. Det här är viktig information för att hitta den optimala medicinen för dig.

 

Andra hälsofrågor

 

Tala med din läkare om det om du är

– tillhör riskgruppen för kardiovaskulära sjukdomar. Detta är fallet om du röker, har högt kolesterol, är mycket överviktig, är relaterade till hjärt-kärlsjukdomar eller tar droger som amfetamin eller kokain. Både hiv och vissa hiv-läkemedel kan öka risken för kardiovaskulär sjukdom. Så rätt kombination för dig kommer att vara utan dessa ingredienser.

– du har hepatit B eller C eller annan leversjukdom, njursjukdom, tuberkulos, depression eller andra psykiska sjukdomar som du behandlas med mediciner. Några droger är inte rätt för dig då.

 

Biverkningar

 

“Jag hade allvarliga biverkningar med mina gamla medsar … Jag fick mina nya i augusti 2012. Tack och lov, hiv meds har kommit långt. Jag har inga biverkningar längre. Mina meds och jag klarar mig väldigt bra. “

– Ines

“När jag var tvungen att välja min första kombination, hade jag tur eftersom jag hade flera alternativ. Jag var orolig för hur min kropp skulle förändras och jag ville ha något som skulle vara lätt att ta …. Först hade jag mardrömmar och humörsvängningar. Dessa biverkningar händer fortfarande ibland, men jag mår mest. ”

– Jasmine

 

 

De flesta patienter har inga biverkningar med de nya HIV-medicinerna. Vidare vet vi att ju tidigare behandlingen påbörjas, desto lägre sannolikhet för större biverkningar.

Ändå är biverkningar möjliga. de kan eller kanske inte förekomma. Om du får biverkningar kan de försvinna snart. Andra kan motverkas med överklagande medel, såsom en huvudvärk tablett eller antipruritics. Varje ingrediens i din kombination har biverkningar, några sällsynta, några vanliga. Men det betyder inte att du kommer att få dem alla eller du kommer att få dem alls.

Be din läkare eller apotekspersonal om de vanligaste biverkningarna av din kombination och vad du kan göra för att kontrollera dem om de händer.

 

 

Överensstämmelse med inkomstregleringarna

 

För att din behandling ska fungera måste du hålla den exakta tiden att ta. Det kan ta mycket att bli van vid att ta medicin varje dag vid en viss tidpunkt. Tänk på din dagliga rutin och om du behöver ändra något om det, så att tablettintaget passar in i det. Att förstå fördelarna med behandlingen kommer säkert att motivera dig att ta några piller. Det finns också många tips och tricks för att hjälpa dig. Till exempel: Borstar du tänderna varje morgon klockan sju? Mycket rimligt! Efter rengöring tar du medlarna. Du har redan en bestämd tid som du inte kommer att glömma.

 

Yrke och sociala faciliteter

“Förstå din livsstil och vanor och tala öppet med din läkare. Detta kan hjälpa till att hitta rätt behandling för dig. Och glöm inte varför du gör HIV-terapin. De vackra dagarna och åren framför dig är värda det lilla besväret. ”

– Max

 

 

Behöver din familj, vänner och kollegor eller rumskamrater veta att du är HIV-positiv? Kan medicinering eller medicinering vara hemma eller på jobbet kan vara ett problem? Om så är fallet, tänk på något som reglerar att någon du inte litar på kommer att lära dig om din hiv. Var kommer du att behålla dina meds? När och var vill du ta dem?

 

Planera intaget

 

Det är viktigt att hitta en behandling som passar din planering. Till exempel har de flesta hiv-droger inga kostbehov. Men vissa bör tas på en tom mage innan en måltid. Tala med din läkare för att göra en plan som passar ditt liv. Under tiden är HIV-behandling enklare än någonsin. Många patienter tar bara en tablett om dagen.

 

Kostnad för behandling

 

I Tyskland bär de lagstadgade och privata sjukförsäkringsbolagen kostnaden för hiv-terapi. Men du kanske får så kallade generics. Dessa är beredningar som innehåller den aktiva substansen som föreskrivs för dig, som produceras utomlands eller av ett annat förmånligare företag. Effekten är densamma, men det kan finnas andra adjuvanser i tabletten som du inte tolererar. Så om du behöver den ursprungliga förberedelsen, kommer din läkare att bekräfta det. Den här bekräftelsen skickar du till sjukförsäkringen, så får du originalen.

 

Du måste bara betala det egna egna bidraget (“receptavgift”) själv. Igen finns det en möjlighet i Tyskland: Du kan bli av med receptbeloppet under vissa förutsättningar. Hur exakt är, skiljer sig från sjukförsäkring till sjukförsäkring. Det är bäst att kolla med din kassör, de kommer att berätta vad du måste lämna in och var ansökan om undantag måste skickas.

Om du är privatförsäkrad måste du, som med alla andra behandlingar och mediciner, också första förskottsbetalning. Detta gäller också för försäkring av tjänstemän. Du skickar sedan recepten och får beloppet tillbaka. Varning! Vissa privata sjukförsäkringsgivare ersätter endast vissa förmåner delvis. Det bästa sättet att titta på ditt försäkringsavtal är att se om HIV-mediciner ingår i dessa “extraordinära tjänster”.

 

 

Vad ska vara din första kombination?

 

Droggruppen för starten av behandlingen är tydligt definierad. I nuläget rekommenderas terapi-riktlinjer vissa tydligt definierade kombinationer på grundnivå.

 

För behandlingen att arbeta

 

När du börjar ta dina HIV-mediciner, borde de fungera. På detta område tittar vi på faktorer som bidrar till framgången med behandlingen. Intaget strikt enligt receptet (vidhäftning) är avgörande för den långsiktiga framgången med behandlingen. Här är några tips och tricks som hjälpte andra. Din läkare och du kommer att övervaka din framgång för hälsa och dokumentterapi.

– Compliance är nyckeln

– Hälsoövervakning

– Hur man ser att behandlingen fungerar

– Avbryt behandlingen?

 

 

Överensstämmelse är nyckeln!

 

Idag kan hivterapier vara mycket enkla: Vissa patienter behöver bara ta en tablett om dagen för att hålla viruset under kontroll. En sak har emellertid inte förändrats: Hiv-terapi är en livslång uppgift som kräver att du tar mediciner varje dag, precis som du förskriver. Det menas med överensstämmelse.

Din behandling fungerar bara om du gör det varje dag. Att hålla exakt på tiden för användning är viktigt eftersom de aktiva ingredienserna snabbt spolas ut ur kroppen. Men det är en viss serumnivå (läkemedelsinnehåll i blodet) som behövs för att hålla viruset under kontroll. Om du misslyckas för ofta för att ta din medicin, kommer virusen att utveckla motstånd och drogen kommer inte längre att bekämpa din hiv. Även om det finns andra kombinationer är det bättre att hålla din nuvarande effektiv så länge som möjligt.

 

 

Alla mina patienter känner till min pillermantra: “Om du tar det in, kommer det att fungera och kanske till och med för evigt. Så låt oss arbeta tillsammans för att ta ditt antiretrovirala läkemedel varje dag. Hämta skickat påminnelsem SMS, ladda lämpliga appar på telefonen, sätt på larm eller fäst dina anteckningar i spegeln. Vad som behövs! “Jag säger till folk att de flesta av oss måste göra större medgivanden inom andra områden än att ta ett piller en gång om dagen och gå regelbundet till medicinsk kontroll. Med effektiv behandling och fullständig behandling kan HIV vara mycket välskött.

 

Dr. L. Jansen, Spezialistin für Infektionskrankheiten

 

Din läkare eller apotek hjälper dig att behålla det. Prata med dem om det.

Här är några tips:

– Ta alltid din medicin på samma tid på dagen.

– Sätt på ett påminnelse larm i din mobiltelefon. Det här kan vara särskilt användbart när du är på resande fot. Du kan också ladda motsvarande appar.

– Håll dina medlar bredvid sängen eller i en garderob, eftersom du fortsätter att öppna. Då ser du henne flera gånger om dagen och glöm inte henne.

– Sätt några tabletter på platser där du är ofta. På din arbetsplats, med dina föräldrar eller med din partner.

– Om du reser, planera framåt. Ta tillräckligt med piller för semestern och några fler. Ta även uppföljningsreceptet och lägg allt i ditt handbagage. Om det andra bagaget förloras, är du annars utan meds.

– Ta en dos (Pillbox gjord av plast) och fyll alltid på den med en mängd tabletter i en vecka.

– Se till att du aldrig går tom för meds.

– Fråga andra HIV-patienter hur man organiserar deras medicinering.

– Be vänner och släktingar att påminna dig om att ta det.

Om du har svårt att ta dina medlar enligt vad som föreskrivs av din läkare, var inte rädd för att fråga om hjälp. Kanske reser du mycket eller ditt liv är bara kaotiskt eller du är deprimerad. Du kan också ta droger eller det är ett problem att dumpa dina HIV-mediciner hemma eller på jobbet … som alla kan göra det svårt för dig att följa receptet. Kanske glömmer du det lätt att ta medsarna. Oavsett orsaken är du inte den enda HIV-patienten som måste hantera sådana saker. Prata med ditt behandlingsteam eller en supportgrupp, de kommer att stödja dig.

Överensstämmelse kan vara mycket utmanande. Om du glömmer en dos, är det inte världens ände. Men försök så snart som möjligt att komma tillbaka till din inkomstrytm. Detta kommer att se till att din kombination fortsätter så länge som möjligt, och det är det bästa du kan göra för dig på lång sikt.

 

 

Övervakningen av din hälsa

 

Min familjedoktor är en fullblodig läkare. Han tar alltid extra tid att lyssna på mig och prata med mig för att han vet att jag kämpade för depression. Han är där för mig och hjälper och stöder mig.

 

Andreas

 

Regelbundna medicinska kontroller för att övervaka din hälsa är en viktig del av att leva med hiv. Vid dessa möten kan du ställa frågor eller berätta för din läkare om förändringar i ditt tillstånd. Han kommer att granska dig noggrant om och om igen för att ägna särskild uppmärksamhet åt vissa utvecklingar.

Åter och om igen tas blod från dig och skickas till laboratoriet. Detta är särskilt nödvändigt under det första behandlingsåret. Två mycket viktiga värden övervakas: din virusbelastning och ditt CD4-värde. Ytterligare rutinundersökningar kan upptäcka hälsoproblem i ett tidigt skede, även om du inte har några symtom ännu.

Hur mår du När du ser din läkare ska du berätta hur du känner, speciellt om något har förändrats. Detta inkluderar också förändringar i ditt humör eller din mentala hälsa. Om du känner dig ledsen och deprimerad, snälla säg det. Kanske kommer din läkare att fråga dig några frågor för att ta reda på om du behöver något terapeutiskt stöd.

Din virusbelastning – Det beskriver antalet HIV-orsakande ämnen i ditt blod. Resultatet visas i antalet RNA, dvs det genetiska materialet i HI-viruset, per milliliter blod. Utan behandling kan miljoner av dessa RNA ses i blodprovet.

 

 

„IJag är alltid glad varje tredje månad får jag resultatet “odetekterbart”. Det betyder att jag inte behöver byta min behandling och allt är bra till nästa test. Det är uppmuntrande och en stor försäkran om att saker går bra. Eftersom jag är multiresistent mot droger är det väldigt lättat att höra att mina recept inte förändras.

 

Jochen

 

Standardtestet i Tyskland heter ELISA. I flera steg används enzymer för att isolera och fläcka HIV-antikroppar med hjälp av enzymer. Eftersom detta test är mycket känsligt är falskt positiva resultat möjliga. Vid ett sådant resultat måste ett kontrolltest utföras. Oavsett hur exakt testet är, uppnås absolut säkerhet med den så kallade NAT. Förkortningen betyder Nucleic Amplification Test. Viruset har vissa proteinföreningar (Nucleiner), vilka stimuleras i detta test för att öka. Dessa är typiska för varje virus, så resultatet är helt klart med denna procedur: Om det inte finns några HIV-nukleinsyror, kommer testet inte att signalera.

Också vanligt i Tyskland är PCR-testet. Det kan också användas för att bestämma virusbelastningen. Detta test har dock en stor nackdel: det kan bara detektera HIV-1 men inte typ 2. Det kan också vara falskt negativt hos patienter som är smittade men vars immunsystem fortfarande har viruset under kontroll.

Om din virusbelastning är odetekterbar betyder det inte att du inte längre har HIV. Det betyder bara att mängden virus i ditt blod är så lågt att de vanliga testen inte svarar. Om du inte tar din medicin regelbundet kommer viral belastningen att öka igen.

Din CD4-poäng – Den visar hur stark ditt immunsystem är. CD4-värdet sjunker då virusbelastningen ökar och vice versa. Du bör kontrollera detta värde regelbundet. Din läkare kommer att föreslå ett intervall för detta. En vanlig CD4-poäng är mellan 500 och 1500 hos en frisk, HIV-negativ person. Ju tidigare du börjar behandlas, desto mer sannolikt kommer din CD4-nivå att vara hög eller stiga igen.

 

 

Hälsosamt liv

 

innehåll:

– rätt diet

– håll tyngden

– Kolhydrater, fetter och äggvitor

– Livsmedelssäkerhet

– Mat och hiv-droger

– Vitaminer och mineraler du behöver

– Sport

– Stressreduktion

– tatueringar och piercingar

– Mitigation som ett medel för ett hälsosamt liv

– Aktiva ingredienser, applicering och skador begränsning

– Stimulanter, hallucinogener och lugnande medel

Förutom att ta din HIV-medicin, är det bästa sättet att leva bra med hiv bara att leva bra. Som sagt säger “Den bästa hämnden är ett bra liv”. Här är några sätt att visa dig hur man ska leva ett bättre, hälsosammare och mer avslappnat liv så att du känner dig bekväm. Att hitta en hälsosam mitten i dina vanor hjälper dig att leva bra med hiv.

 

 

Rätt diet

 

En bra, balanserad kost med färska, obehandlade livsmedel är avgörande för din hälsa.

 

Det tyska näringsföreningen råder följande:

– Fem portioner av frukt och grönsaker om dagen

– använd hela kornsortimentet för spannmålsprodukter

– Ät animaliska produkter som mjölk, yoghurt och ost dagligen

– tillgripa friska fetter

– försiktig matberedning

Det låter som en hel del mat, men här är förutsättningarna avgörande och inte det faktiska beloppet. Till exempel är ett äpple redan en servering frukt per dag.

Naturligtvis nämner det tyska näringsföreningen endast mycket allmänna riktlinjer här. Det diskuteras inte, om vissa kulturella regler kanske bör respekteras, inte heller av en HIV-patients specifika behov. Det bästa sättet att prata med din läkare eller en lämplig nutritionist om hur du kan äta optimalt.

 

 

Håll din vikt

Att upprätthålla en hälsosam vikt är utmanande för många HIV-patienter – vissa är benägna att gå ner i vikt, andra växer snabbt.

 

 

Omfördelningen av kroppsfett i samband med vissa hiv-läkemedel gör det inte lättare.

Självklart borde du må bra och se bra ut. Men lika viktigt är att du får alla näringsämnen. Lär dig om hälsosamma sätt att gå ner i vikt och gå ner i vikt. Ensidiga dieter fungerar inte! Om du vill gå ner i vikt, undvik mättat fett, men leta efter mat som annars ger mycket energi. Det är bäst om du följer ett sportprogram utöver din kost. Innan du ändrar din vikt, som dieting, prata med ditt behandlingsteam om det.

 

 

Kolhydrater, fetter, proteiner

 

På kolhydrater, fetter och proteiner bygger kosten upp. De levererar den energi du behöver för att hantera din dagliga rutin. Denna energi mäts vanligen i kilokalorier eller kilojoler. Att veta din basala ämnesomsättning, den mängd energi din kropp behöver baserat på kön, ålder, höjd och livsstil kan hjälpa dig att kontrollera ditt kaloriintag.

 

Kolhydrater är en viktig energikälla i kosten. De släpper ut energin långsamt och jämnt och bör ätas regelbundet.

 

Det finns två grupper av kolhydrater: det enkla och det komplexa.

Komplexa kolhydrater finns i hela korn, baljväxter, frukter och grönsaker. De anses vara friska eftersom de håller sig i kroppen en stund, sakta släpper ut sin energi och höjer blodsockernivån bara måttligt. Maten med komplexa kolhydrater är vanligtvis mycket rik på vitaminer och fibrer.

Enkla kolhydrater finns i “vit” mat. Så i socker, vitt mjöl och bearbetade livsmedel. De gör att ditt blodsocker stiger och kraschar igen lika snabbt. Detta kan få dig att bli utmattad. Enkel kolhydrater är inte lika höga näringsvärda och egenskaper som komplexa.

 

 

Försök att äta mer komplexa kolhydrater. Detta görs enkelt genom att ta tag i hela veteprodukter.

 

Se till att din kost innehåller friska fetter. Dessa inkluderar omättade, eller enomättade fettsyror och alla omega-3 fetter. De stöder ditt hjärtas hälsa.

Alla typer av dåliga saker om fetter har hörts under de senaste åren. Men nu vet de att de är en viktig del av en hälsosam kost eftersom de ger den högsta energitätheten i vår kost. Det finns friska och ohälsosamma fetter. Som en HIV-patient borde du vara mycket försiktig med att äta massor av friska fetter.

Omättade och enkelomättade fettsyror samt omega-3-fetter finns främst i vegetabiliska oljor och grönsaker. Bra källor är olivolja, linolja, rapsolja, nötter och avokado. Den bästa omega 3-källan är lax, särskilt vild lax.

Mättade fetter och transfetter är inte bra för din hälsa. De kan täppa till blodkärlen och öka sannolikheten för hjärt-kärlsjukdom. För hiv-patienter är det ibland viktigt att undvika dessa fetter eftersom vissa HIV-läkemedel ökar kolesterolhalten och därigenom öka risken ytterligare.

Mättat fett kommer vanligen från djurkällor. De bör endast konsumeras i små kvantiteter. Transfetter ingår huvudsakligen i bearbetade livsmedel. Snabbmat och snacks ska nämnas här. De används för Garbeschleunigung vid bakning eller stekning och anses vara hälsofarliga. Det rekommenderas att undvika dem helt och hållet.

Matetiketter innehåller all näringsinformation. Det är värt att läsa dessa innan du köper din mat. Så du kan specifikt ta det du verkligen vill äta och undvika allt som kan skada dig.

Proteiner är en annan viktig del av din kost. De hjälper din kropp att bygga hormoner, enzymer, celler och delar av immunsystemet. En annan viktig faktor är att bibehålla och bygga muskelmassa. Du hittar proteiner i alla typer av kött och fisk. Också i skaldjur, ägg, baljväxter, mejeri och nötter. Soja är också en viktig proteinleverantör.

Observera att det finns flera underliggande sjukdomar som inte tillåter mycket protein i maten. Dessa inkluderar njursjukdom, som kan förvärras av intag av mycket protein. Det är bäst att fråga en läkare eller dietist hur mycket protein som är tillrådligt för dig.

 

 

Livsmedelssäkerhet

En obehandlad hivinfektion gör kroppen mer mottaglig för infektioner orsakade av skadliga bakterier i mat och vatten.

 

Under perioden före effektiv HIV-medicin fick många HIV-infekterade patienter livshotande bakteriella mat- eller vatteninfektioner. Trots att livshotande infektioner inte längre är problemet, eftersom det finns HIV-mediciner, bör du följa reglerna för matberedning:

– Rengör händer och ytor innan du lagar mat

– Alltid laga kött och skaldjur helt

– Frukt och grönsaker ska tvättas eller skalas

– Ät inte något som har passerat sitt utgångsdatum eller är skadat

– Förvara rått kött eller fisk och skaldjur från färdigmat. Detta betyder också: använd inte samma brädor, tallrikar eller knivar för rå kött eller fisk och skaldjur och redo att äta mat.

– Förvara inte mat som inte har kylts under lång tid, särskilt om de är lättfördelbara. Varma saker måste hållas varma, kalla och kalla

– Var uppmärksam på varningar om förorening i livsmedel

Den säkraste är maten du förbereder dig hemma. När du äter ute, kan det vara bättre att undvika mat som inte kokas ordentligt, särskilt fisk, fjäderfä och kött.

 

Nutrition och HIV-medel

Vissa HIV-droger måste tas på en tom mage. Var försiktig, be om näringsbehov så att dina medar fungerar optimalt.

 

Vissa livsmedel reagerar med hiv-läkemedel. Närmare bestämt ändrar vissa livsmedel absorptionshastigheten för läkemedlet i din kropp. Kom ihåg att fråga din läkare eller apotekare om du behöver vara medveten om något att ta, till exempel att vara nykter eller inte nykter. Detta är mycket viktigt för att de aktiva ingredienserna ska fungera optimalt.

 

De vitaminer och mineraler som din kropp behöver

 

En hälsosam livsstil ska ge dig alla ämnen som din kropp behöver. På grund av deras livsstil eller på grund av medicinen är det ibland svårt för hiv-patienter att få alla de näringsämnen de behöver från deras kost.

tillskott

 

Av medicinska skäl eller på grund av din livsstil kan det leda till bristsymptom. Det är därför lämpligt att ta ett multivitamin dagligen.

 

HIV eller några av de droger du behöver ta kan göra det svårt att ta vitaminer från din kost. Därför är det säkert bra att ta ett multivitamintillskott.

Ditt behandlingsteam kan arbeta med dig för att ta reda på om du saknar vissa ämnen eller om du inte kan få nog av din diet. I så fall är kosttillskott en bra hjälp. Din läkare, nutritionist eller andra kontaktpersoner kan ge dig råd om alla frågor om hiv och betydelsen av kosttillskott. Gör tillskottet passar din kropp och inte störa andra ingredienser du tar.

Goda näringstillskott du kan få i apoteket. De kostar lite mer, men är värda sina pengar. Vissa vitamintillskott kan också ordineras i Tyskland. Då får du dem på recept, som dina andra meds också.

 

Antioxidanter

 

Din kropp producerar egna antioxidanter, men de är också tillgängliga i vissa livsmedel. De är viktiga eftersom de eliminerar de så kallade “fria radikalerna” i kroppen. Det är nu känt att dessa fria radikaler skadar celler och bör därför inte ha något att leta efter i kroppen. HIV kan förvärra denna cellskada, så dessa skyddande fria radikaler är mycket viktiga.

Eftersom vi förstår alltmer rollen av inflammation och oxidativ stress i hiv-patienter, bör man söka en diet rik på antioxidanter. Speciellt när vi åldras minskar egen produktion. Hos HIV-patienter kan detta öka mottagligheten mot kardiovaskulära sjukdomar, lever- och njursjukdomar och liknande.

Livsmedel rik på antioxidanter inkluderar blåbär, rött vin, rödpeppar, spenat och grönt te. Det finns också kosttillskott med antioxidanter, som C-vitamin och E-preparat, koenzym Q10, selenszink och den så kallade NAC, en aminosyraförening.

Vitamin B-komplex

Vitamin B-komplexet är relaterat till vårt energibalans och stärker också våra nerver. Denna vitamingrupp är också viktig för huden och håret. Vitamin B12-brist är också associerad med anemi, begränsad koncentrationsförmåga och låg energi. De ingår i bananer, potatis, tonfisk och andra livsmedel. Om din vitamin B12-nivå är för låg kan din läkare behandla det med en injektion.

C-vitamin

C-vitamin är en av de viktigaste antioxidanterna och kallas också askorbinsyra. Den finns i citrusfrukter, paprika och många andra frukter och grönsaker. C-vitamin kan orsaka diarré i höga doser. Behovet av detta vitamin är vanligtvis tillräckligt täckt av kosten.

Vitamin D

D-vitamin bildas i huden genom solstrålning. Det har en viktig roll i kalciummetabolism och är ansvarig för starka ben. Andra funktioner i kroppen är också beroende av honom. Man tror att “vinter blues” är relaterad till vitamin D brist. På vintern kan det vara bra att ta ett vitamin D-tillskott.

Vitamin E

E-vitamin hämmar inflammation och främjar cellregenerering. Det finns i nötter, avokado och gröna grönsaker. Hög E-vitamin doser är giftiga! Dessutom verkar för högt ett vitamin E-intag favorera hjärtsjukdom.

kalcium

Kalcium är byggstenen i våra ben. Vissa hiv-droger kan påverka kalciumintaget. Äldre människor liksom menopausala kvinnor har också ett högre kalciumbehov, annars blir benen porös och hotar osteoporos. En indikation på kalciumbrist är till exempel den ökade förekomsten av muskelkramper. I kosten finns det i mejeriprodukter. Om du tänker på att komplettera med kalcium, ta det långsamt. Ibland kan kalcium orsaka förstoppning.

järn

De flesta europeiska landskök använder mat som ger tillräckligt med järnleveranser. Ändå bör du kontrollera ditt järnvärde då och då, för det här ämnet bildas det röda blodpigmentet. Detta är i sin tur viktigt för syre transporter, så prestanda. Järn spelar också en viktig roll i immunsystemet. Kosttillskott med järntillskott bör ordineras av läkaren. I kosten är röda frukter och rödjuicer en viktig källa till järn.

selen

Spårelementet selen är viktigt för sköldkörtelfunktion. Det förekommer i nötter, fisk, ägg och spannmål.

zink

Spårelementet zink är mycket viktigt för immunsystemet. Nästan alla kött innehåller zink, liksom fjäderfä och skaldjur. Liksom pumpa frön, mjölk, bönor och brunt ris.

Andra kosttillskott för HIV-patienter

Bra kan också vara:

– Alfa-lipoinsyra

– L-karnitin

– NAC (N-acetylcystein)

– L-glutamin

– probiotika

– Koenzym Q10

 

Sport

 

En stark kropp kan bättre bekämpa hiv. Dessutom kan sport hjälpa dig att minska stressen.

 

För många HIV-patienter är sport ett viktigt hjälpmedel för välbefinnande. En utbildad kropp kan kämpa för viruset bättre och en del fysisk kondition hjälper till att klara av stressen. Vidare minskade risken för depression av en bra fysisk kondition. Sist men inte minst, regelbunden motion hjälper dig också med viktkontroll. Jogging, promenader, cykling och andra aerobic sport kommer att främja din hälsa. Men se upp! Du bör inte överdriva det, speciellt om du bara börjar. Tala med din läkare innan du går ihop med en tränare för att visa dig hur du ska träna optimalt. Sport kan också hjälpa till med rehabilitering.

I rörelse

Sport kan få dig att:

– mer energi

– mindre stress

– bättre hjärtlungfunktion

– vilsam sömn

– regelbunden tarmaktivitet

– En bättre självbild och

– ha mer självförtroende

muskeluppbyggnad

 

 

För en permanent viktökning måste du arbeta med vikter och öka protein- och kolhydratintaget (endast komplexa kolhydrater, tack).

 

Det kan vara nödvändigt att gå ner i vikt och bygga muskelmassa om du har förlorat mycket tyngd på grund av hiv. För att gå ner i vikt, vilket kommer att förbli, måste du lyfta vikter och äta mer proteiner och friska kolhydrater. Fettmat är fel sätt! För viktträning är motsvarande maskiner i gymmet bäst. Pushups, situps och liknande är också bra, de använder din egen kroppsvikt som motstånd.

Tips för din träning:

I träning bör du

– andas (andas ut med ansträngning hjälper mycket)

– bära bekväma kläder

– drick mycket, före, under och efter träning

– värm dig upp och ner

– var uppmärksam på din kropp

– mata dig bra

– Ta alltid pauser och träningsfria dagar

 

 

Hantera stress

Gör tid i vardagen för att göra saker som du gillar.

 

Stress är bäst utsläppt när du gör saker som är roliga. Ta dig tid att gå ut, träffa vänner, laga mat, arbeta i trädgården eller ta en trevlig promenad. Och det är mycket viktigt att spendera tid med dina nära och kära.

Andra sätt att hantera stress är:

– Lär dig meditation och andningsteknik – du kan ta en kurs eller få litteratur och musik på internet

– Yoga eller Tai Chi

– Massager (läkaren kan till och med ordinera dig)

– Ta raster, kort och lång. Ta en tupplur, stanna hemma för en dag eller kör i några dagar.

Tips för att minska stress

Se till att du dricker mycket. Bästa vatten eller te. Vår kropp består av tre fjärdedelar av vatten och med mycket vätska hjälper du till att spola ut toxiner. Omkring 2 liter om dagen är bra.

Ät massor av färsk frukt och grönsaker. Till exempel, gör dig själv olika smoothies, så få en riktig vitamin kick, som också smakar väldigt gott. Kom ihåg hur väl du känner när du är optimalt näring. Undvik bearbetade livsmedel. Om du behöver handla snabbt i en stormarknad, undvik huvudrätten! Det finns all bearbetad mat runt.

Vrid ner en korridor. Njut av ögonblicket. Var försiktig och närvarande. Vila och slappna av. Låt dig massera för att stimulera din cirkulation och ditt immunförsvar.

Tro på dig själv – Lyssna på din inre röst. Håll en journal. Uppfylla en dröm. Lär dig kraften i viljan. Uttryck en önskan eller be för något och bli inte förvånad om du får det. Glöm inte att vara tacksam.

Gläd dig – Fira det genom att göra saker du tycker om, eller hitta en ny hobby. Lär dig något, sjung i en kör eller gå in i en salsakurs.

Gör sporten – Gör ditt hjärtslag snabbare och din blodkörning. Glöm inte att andas! Kör, simma, dansa … oavsett vad. Det gör inte bara dig bra fysiskt, utan lyfter också dina andar. Förresten: Kön tränar också!

Komplimanger dig själv – Vad du säger kan skada dig eller läka dig. Vi är alltid väldigt snabba att skälla oss. Vänd det runt! Beröm dig själv! Berätta för dig själv hur bra du är för att du gjorde något.

Få hjälp – fråga din lokala HIV-grupp. Du kanske känner till möjligheter och program som gör ditt liv enklare och du har aldrig hört talas om. Sök kontakter via Internet eller på andra sätt. Byt ut med andra hiv-patienter. Få hjälp från familj och vänner. Fira dina relationer.

 

Hur man ser att terapin fungerar

 

Jag har haft några motgångar under de senaste åren. Men när vi gjorde justeringar fortsatte jag att bli “odetekterbar”. Om jag har ett bakslag, är jag ledsen, men jag är inte rädd att vi inte kunde fixa det. Det är allt lättare för mig nu när det gäller min hiv. Jag fokuserar nu på att leva längre och bli äldre, med hiv och allt relaterat till det.

 

Jochen

 

„’Att vara odetekterbar ger mig hopp för en framtid. Det betyder att infektionen är under kontroll. Det får mig att tänka mer om andra saker än att vara värd för hiv.

 

Lisa

 

När jag fick min diagnos hade jag låg CD4 och hög viral belastning. Det var inte länge innan min CD4-poäng var över 1200 och i sex månader har min virusbelastning inte upptäckts. Förutom att ta en tablett varje dag fortsätter mitt liv som tidigare. Jag blev kär i någon som är hiv-negativ och vi lever i ett lyckligt förhållande.

 

Max

 

Hiv-terapin ska trycka på din virusbelastning till “odetekterbar” och öka CD4-värdet.

För de flesta patienter tar det tre till sex månader för virusbelastningen blir odetekterbar. Vissa tar längre tid, andra snabbare. Vissa patienter ser att virusbelastningen ibland blinkar. En sådan blixt betyder att virusbelastningen med mycket litet värde – men kort – blir detekterbart och försvinner sedan igen. En enda blixt är inte dålig, men om flera visas i rad kan det vara att din kombination inte fungerar som den ska. I vilket fall som helst bör du tala med din läkare om det.

Om du redan har en låg CD4-poäng i din diagnos, kommer din virusbelastning först att sjunka innan värdet stiger igen. När HIV har undertryckts, kommer ditt immunsystem att återhämta sig mycket snabbt och CD4-nivån kommer att stiga.

Ditt behandlingsteam hjälper dig att organisera ditt intag och hjälpa dig om du upplever några biverkningar.

Många som känner sig sjuk i början av HIV-terapi återhämtar sig snabbt. Patienter i terapi är ofta mycket lyckligare med sig själva, deras liv och deras sexliv.

 

 

Therapieabbruch?

 

I ett nötskal: inget sätt! HIV-terapi är en permanent, livslång nödvändighet. Anledningen är att viruset kan kvarstå i kroppscellerna under mycket lång tid. Om behandlingen är stoppad, kan virusproduktionen starta mycket snabbt och springa ännu snabbare än tidigare.

Om du av någon anledning behöver stoppa behandlingen kan din läkare berätta för dig hur du gör det utan att medicinen blir ineffektiv.

 

Byte av behandling

 

Ibland vill du eller behöver ändra din behandling. Det kan finnas olika orsaker till detta:

– Ibland kan en terapi inte effektivt kontrollera virusbelastningen

– Trots goda värden kan en bieffekt vara outhärdlig

– Ett nyare och bättre tolererat hiv-läkemedel har kommit på marknaden

Du måste göra ändringarna med din läkare. Sluta ta läkemedel precis som det. Plötslig avbrytande av medicinen kan ha oförutsedda konsekvenser, bland annat att din hiv blir resistent mot drogen.

– Om behandlingen inte fungerar

– om du har biverkningar

– När en ny terapi verkar bättre

 

Om behandlingen inte fungerar

 

Din virala belastning är den bästa indikatorn om din behandling fungerar. Om så är fallet faller värdet till “odetekterbart” och stannar där. Om du efter sex månaders behandling fortfarande kan upptäckas, kan det innebära att behandlingen inte fungerar. Även om du var “odetekterbar” och då är virusbelastningen detekterbar igen.

Din läkare och du måste då överväga varför behandlingen inte fungerar. Ofta är orsaken till att för många intäkter har missat. Det måste också undersökas om ditt virus har blivit resistent mot någon av de aktiva ingredienserna.

Motståndstest kan visa vilka ämnen viruset svarar på och vad det inte reagerar på.

Om ett sådant test visar att du har ett resistent virus måste du och din läkare hitta en ny kombination som fungerar. Din nya kombination bör innehålla tre agenter som ditt virus svarar på. Här är erfarenheten av din läkare frågad.

 

 

När biverkningar uppstår

 

Jag är fortfarande på min andra cocktail. Förutom en enorm depression i narkotikabyte har jag inga biverkningar. Min virusbelastning har inte upptäckts i flera månader.

 

Max

 

Om din behandling framgångsrikt undertrycker viral belastningen, men du känner dig dålig, prata med din läkare.

Många biverkningar försvinna efter ett tag. Andra kan förbättras med överklagande läkemedel eller om du ändrar tiden att ta dem. Din läkare och apotekare kommer att ge dig råd. Kanske rekommenderar din läkare också att byta till en annan kombination som gör dig bättre tolererad.

 

Om en annan kombination verkar bättre

 

Vissa människor tar “Varför reparera något som inte är trasigt?” Attityd till deras behandling och lämna en kombination som fungerar som den är. Andra vill ha mer komfort och en behandling som passar deras liv bättre. Eller är det att din behandling fungerar och du har inga biverkningar, men det finns fortfarande något nytt som är bättre än din nuvarande meds?

Tala med din läkare om nya terapier som du hört om och låt honom informera dig om utvecklingen. Din läkare kan hjälpa dig att bestämma om du ska byta medicin. Om så är fallet hjälper det dig att göra det så bekvämt som möjligt och för att undvika eventuellt motstånd.

I Tyskland är människor inte helt säkra på rätt ögonblick för att börja behandlingen. I vilket fall som helst, när det uppstår tecken på sjukdom, om du är över 50 år eller om du blir gravid. Tala med din läkare, han kommer att ge dig råd och hitta med dig DIN rätt moment för behandlingens början. Kostnaderna för läkemedel omfattas definitivt av lagstadgade eller privata sjukförsäkringsbolag samt behandling av sekundärsjukdomar. Macabre men sant: även skattekontoret kommer att träffa dig om dina levnadskostnader ökar på grund av HIV-infektionen. Du kan ta reda på alla dessa saker på rådgivningstjänster och från din läkare.

Och nu önskar vi dig bäst för din hiv-behandling. Vi hoppas att vi kan inspirera dig och uppmuntra dig: för ett långt och lyckligt liv trots och med hiv.